Orthomoleculaire therapie

Wie deze term voor het eerst hoort, heeft vaak moeite met woord orthomoleculair. Wat is het nu precies en waar staat het voor?

Ortho = goed, juist, kloppend, gezond.
Moleculair = betreffend de moleculen (in het lichaam) dus alle stoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken, gezondheid te behouden en verstoringen te herstellen.

Bij orthomoleculaire therapie streven we er dus naar optimale concentraties voedingsstoffen in het lichaam te bewerkstelligen, zodat het lichaam in optimale staat kan functioneren.

Direct een afspraak maken ?

Wat is orthomoleculaire therapie nu precies?

In deze video wordt duidelijk uitgelegd wat orthomoleculaire geneeskunde is, en wat je kunt verwachten van een behandeling bij een orthomoleculair therapeut.

Orthomoleculaire geneeskunde

In de orthomoleculaire geneeskunde kijken we naar biochemische processen, naar werkingsmechanismen en naar communicatie tussen organen en cellen. We kijken naar de bouwstoffen van deze mechanismen en of deze in de juiste mate aanwezig zijn. Wanneer je bedenkt dat alles wat functioneert in ons lichaam vanuit voedingstoffen moet worden opgebouwd, dan ligt het voor de hand dat voeding de absolute basis is. Zowel voor gezondheid als tegen ziekte. Orthomoleculaire geneeskunde begint daarom bij voeding.

“Let food be thy medicine, and medicine thy food”.
− Hippocrates

Dit gedachtegoed raakte op de achtergrond met de komst van chirurgie en antibiotica. Bij infectieziekten zie je dat één ziekteverwekker verantwoordelijk is voor een bepaald ziektebeeld en dat dit via toediening van één medicijn direct kan worden genezen. Echter, dit model werkt niet voor de talloze chronische welvaartsziekten die de huidige gezondheidszorg momenteel domineren. Hierbij is er vaak niet slechts één oorzaak en vraagt de oplossing dan ook om een multifactoriële en integrale aanpak.

Zeker waar (chronische) ziekte het gevolg is van een onjuiste voeding en een ziekmakende leefstijl, zou genezing niet moeten worden gezocht in alleen medicatie, maar vooral ook in het herstellen van voeding en leefstijl.

Er dient gewerkt te worden aan het wegnemen en verminderen van de oorzaken. Dat is waar we mee aan de slag gaan met orthomoleculaire therapie. De patiënt wordt hierbij onderdeel van de behandeling en dat vraagt om meer motivatie en inzet dan het innemen van medicatie. Het voordeel is duurzame gezondheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Belangrijke voorwaarden voor een gelukkig, lang en gezond leven.

Afspraak maken?