Uncategorized

Eenvoudige manieren om meer vitamine D binnen te krijgen

Nancy Pronk

May 6th, 2024

Geen behoefte om jezelf onder te dompelen in lepels levertraan?

Vitamine D is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, en dan bedoel ik niet alleen voor je botten. Mensen hebben vitamine D nodig voor een goed werkend immuunsysteem, celgroei en -herstel, en nog veel meer. We halen vitamine D uit zonlicht en voeding, dus laten we eens kijken welke voedingsmiddelen de meeste vitamine D bevatten.

Je hoeft niet al je vitamine D uit voeding te halen. Voordat ik inga op voedselbronnen, wil ik het hebben over waar vitamine D eigenlijk vandaan komt. De belangrijkste bronnen zijn zonlicht en voeding (en supplementen), dus als je veel zonlicht krijgt, hoef je je geen zorgen te maken over het binnenkrijgen van je behoeften via voeding, en andersom.

Hoeveel zon heb je nodig om genoeg vitamine D binnen te krijgen? Dat hangt af van je breedtegraad op aarde en hoe donker of licht je huid is. Als richtlijn, overweeg deze studie die zonblootstelling vergeleek tussen Nederland en bijvoorbeeld Italië. In Nederland kan het in de zomer slechts enkele minuten duren voor iemand met een medium huidskleur (het soort dat gemakkelijk bruint maar nog steeds kan verbranden) om hun vitamine D voor de dag te krijgen. In de winter, ingepakt, kan dezelfde persoon twee uur nodig hebben om dezelfde hoeveelheid vitamine D te krijgen.

Gezondheidsprofessionals zijn het er over het algemeen over eens dat als je niet zeker weet of je genoeg vitamine D uit voeding en zonlicht krijgt, je een supplement moet nemen. Dat is veiliger dan proberen al je behoeften via zonlicht te vervullen, omdat de vitamine-omzettende stralen van de zon dezelfde stralen zijn die mogelijk kunnen bijdragen aan huidkanker. Neem dan wel altijd een kwalitatief goed supplement met voldoende actieve bestanddelen en zo min mogelijk vulstoffen.

Meer vitamine D via voeding binnenkrijgen is ook een optie - laten we eens kijken hoe:

Vette vis: Vis is een uitstekende bron van vitamine D, vooral vette vissoorten zoals zalm, forel en makreel. Probeer minstens twee keer per week vis te eten om je vitamine D-niveaus op peil te houden.

Eieren: Eieren, vooral het eigeel, bevatten ook vitamine D. Voeg wat eieren toe aan je maaltijden om je vitamine D-inname te verhogen.

Verrijkte voedingsmiddelen: Veel voedingsmiddelen worden verrijkt met vitamine D, zoals melk, sinaasappelsap en ontbijtgranen. Controleer het etiket om te zien of een product is verrijkt met vitamine D.

Paddestoelen: Sommige paddenstoelen bevatten van nature vitamine D, vooral als ze zijn blootgesteld aan zonlicht tijdens de groei. Kies voor shiitake- of portobello-paddenstoelen om je vitamine D-inname te verhogen.

Elke week vertel ik je iets over de diverse vitaminen, mineralen en spoorelementen en wat ze doen voor je gezondheid maar vooral, hoe kunnen we zó eten dat we voldoende binnenkrijgen. Tot snel!

Alle artikelen

Meer lezen

Dit vind je misschien ook interessant...