Uncategorized

Gezondheid en veerkracht

Nancy Pronk

March 20th, 2022

Wat ons maar weer duidelijk is geworden de afgelopen tijd is dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. De afgelopen week kregen mijn gezin en ik dan toch nog na twee jaar C*r*na en dat was behoorlijk pittig. Ziek zijn is al niet heel relaxed maar met kleine kinderen om ons heen – welke elke 5 minuten ruzie met elkaar maken – was het echt intens. Nu hadden we het lot wel getart met afgelopen weekend een behoorlijk feestje tot diep in de nacht maar goed.

Twee dagen hoge koorts en flink ziek en daarna was het over. Ik moet eerlijk zeggen, die twee dagen en nachten vond ik eindeloos duren maar ik ben wel versteld hoe adequaat mijn lichaam reageerde op dit virus. Alhoewel ik echt dacht dat ik - met mijn gezonde leefstijl, ok en een nacht doorhalen - niet ontvankelijk was om ook maar een beetje ziek te worden, werd ik dat toch. En dat viel me eerlijk gezegd best tegen. Maar de snelheid en intensiteit waarmee mijn lichaam het virus aanpakte vond ik bijzonder te noemen. Homeostase heet dat.

Homeostase betekent het vermogen van ons lichaam om gezondheid te bewaken door steeds weer het natuurlijke evenwicht te herstellen, bij veranderende omstandigheden. De veerkracht van ons lichaam!

Wat veel van ons niet realiseren is, is dat deze veerkracht veel energie kost. En die energie creëren we weer met voeding en leefstijl. Wanneer we gezond leven met aandacht voor ons eigen ecosysteem en dat van de natuur, werken we direct aan onze veerkracht. Ons vermogen om met verstoringen om te gaan, van welke aard dan ook.

In onze maatschappij staan we inmiddels mijlenver af van wat een gezonde leefstijl is. We zitten meer dan ooit, eten nutriënt-arme voeding (vulling noem ik dat) uit de fabriek, we werken van ’s ochtends tot ’s avonds, zijn altijd maar beschikbaar en bereikbaar, ademen niet goed en bewegen minimaal. En al helemaal niet in de buitenlucht. Op school wordt onze kinderen niet verteld waaróm we vezels, vitaminen en mineralen nodig hebben. En zelf zijn we blijkbaar te druk om ons daarmee bezig te houden. Hoe werkt ons lichaam eigenlijk? Nobody couldn’t care less. Terwijl het basisinformatie zou moeten zijn!

Als we ziek zijn onderdrukken we het immuunsysteem en willen we een quick fix in plaats van naar de signalen van ons lichaam te luisteren. Luister, ikzelf ben er ook nog geen ster in. Ik heb dat nooit geleerd dus voor mij is het absoluut geen vanzelfsprekend iets. Maar dat betekent niet dat je het niet kunt leren. Inmiddels luister ik beter naar de signalen van mijn lichaam dan ooit daarvoor and it pays me back. Ik herstel veel sneller en dat is een wereld van verschil.

De afgelopen week heeft ons maar weer doen inzien dat gezondheid niet vanzelfsprekend is, ook al ben ik er elke dag mee bezig in mijn werk. Het is een cadeau. Maar je kunt er wel veel aan doen om dit cadeau in goede staat te houden. En zelfs te verbeteren. En dat is echt niet ingewikkeld.

Eet onbewerkt.

Beweeg (buiten!).

Eet niet te veel en niet te vaak.

Doe elke dag iets wat je leuk vind.

Wil je meer weten wat je kunt doen om de homeostase te faciliteren? Lees dan dit wetenschappelijke artikel over de rol van vitaminen C, D en E, mineralen zink en selenium en omega vetzuren.

Wil jij gericht met jouw gezondheid aan de slag? Maak nu een afspraak en je ontvangt 10% korting in de maand april op een intake of Personal Plan! (vermeld 'actie blog' bij je aanmelding)

Alle artikelen

Meer lezen

Dit vind je misschien ook interessant...