Uncategorized

Voorkom Stress & Burn-out

Nancy Pronk

January 10th, 2021

“Naarmate de coronacrisis langer duurt, kampt 29% van de werkenden met steeds meer werkstress. 38% doet zijn/haar werk met minder plezier en 21% zegt dat de sfeer op het werk steeds grimmiger wordt. Ook geeft ruim 1 op de 3 ondervraagden aan dat het verzuim op het werk toeneemt. Een vijfde stelt dat de onderlinge spanningen op de werkvloer oplopen." Dit blijkt uit nieuw CNV-onderzoek onder ruim 1500 leden. Het CNV pleit voor acute crisishulpverlening om een hausse aan burn-outs te voorkomen.

Maar wat wordt bedoeld met acute crisishulpverlening en hoe zorgen we ervoor dat we dit voor zijn? Hoe zorgen we ervoor dat we blijven staan in deze onzekere tijden van chronische stress waarin een burn-out voor veel mensen op de loer ligt? In mijn vorige post schreef ik al over de toename van het aantal mensen met burn-out klachten en dat dit verviervoudigt (!) het afgelopen jaar. 

Stress heeft een negatief imago terwijl het, wanneer we het hebben over acute stress juist goed voor ons is. Immers, het zorgt ervoor dat we kunnen overleven. En dus ook kunnen presteren op momenten dat het nodig is. Het probleem in onze maatschappij is dat de stress chronisch is. Ons lichaam en ons brein komen niet meer tot rust. Een constante stroom aan prikkels maar ook verkeerde voeding zorgt ervoor dat ons lijf constant in de AAN modus staat doordat er een fysiologische stressreactie plaatsvindt. Je merkt daar in eerste instantie wellicht niet zoveel van maar ontwikkelt op den duur allerlei vage klachten wat kan uitmonden tot ongemerkte ontstekingen en degeneratieve ziektes. En dan ben je eigenlijk te laat. Maar hoe kun je dit voorkomen? Dat kan pas als je weet hoe het lichaam reageert op stressfactoren, wat deze stressfactoren zijn en hoe je dit proces goed kunt faciliteren. Immers, de situatie zelf kunnen we vaak niet beïnvloeden. Maar wat we wel kunnen beïnvloeden is hoe we ons lichaam en ons brein hierin maximaal kunnen faciliteren. 

Ervaar jij nu chronische stress en heb je daar last van? Slaap je slecht of heb je een constant opgejaagd gevoel? Ben je prikkelbaar of is je libido laag? Kun je je minder goed concentreren of zit je thuis met burn-out klachten? Of wil jij preventief werken aan je (chronische) stressniveau om dit te kunnen voorkomen? 

Meld je dan nu aan voor mijn vijfdelige masterclass Voorkom Stress & Burn-out. Een online masterclass waarin ik je stap voor stap meeneem in de biochemie van ons lichaam, ons brein, wat stress nu precies is, welke biochemische reactie er plaatsvindt maar vooral hoe je dit met voeding en suppletie kunt verhelpen of voorkomen. Alles op basis van wetenschappelijke inzichten. Nu tijdelijk voor €79,- ipv €129,-. Meld je aan via https://thehealthexpert.nl/product/masterclass-stress-burnout/. Ik kijk ernaar uit je daar te zien! 

Alle artikelen

Meer lezen

Dit vind je misschien ook interessant...