Uncategorized

Preventie mensen, dat is de toekomst!

Nancy Pronk

December 1st, 2020

“DE ZORG DREIGT ONBETAALBAAR TE WORDEN: TIJD VOOR ZINNIGE ZORG” kopte het RTL nieuws gisteren. Een serieuze waarschuwing van de Nederlandse Zorg Autoriteit en het Zorginstituut. Maar wat bedoelen ze met zinnige zorg? 

Preventie mensen, it’s all about preventie! https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5200071/rapport-zinnige-zorg-te-duur-nza-zorginstituut

Als we zo doorgaan is de voorspelling dat we in 2040 de helft (!) van ons inkomen aan gezondheidszorg kwijt zijn. Maar nog een veel slechter vooruitzicht; de meerderheid van de bevolking is dan chronisch ziek met alle gevolgen van dien. Hoe we leven, wat we eten en hoe we slapen heeft direct effect op onze gezondheid. Ons immuunsysteem wordt erdoor beïnvloed, ons lichaam komt daardoor in een chronische ontstekingsstand waarvan we overigens pas veel te laat iets merken en tadaa. We worden chronisch ziek of erger. 

Wist je dat ‘welvaartsziekten’ zoals alzheimer, diabetes II, hart- en vaatziekten, div. auto-immuunziekten en verschillende soorten kanker ontstaan door een ongezonde leefstijl? Maar waarom doen we hier dan niets aan? Hoe kan het dat chronische ziekten ons ‘overvallen’ en de reguliere zorg niet werkt aan preventie maar de alleen symptomen bestrijdt? Waarom horen we niets in de media over preventie tegen de huidige Corona pandemie? Het zou zo waardevol zijn wanneer mensen weten hoe ze zichzelf kunnen wapenen tegen een vervelend ziekteverloop. Wat gaat hier mis? 

Het probleem is dat men simpelweg niet meer weet wat gezond is en hoe het lichaam en het brein gefaciliteerd dienen te worden teneinde ziekte te voorkomen of te genezen. In de huidige maatschappij staan we steeds verder af van onszelf, van onze behoeften als mens. De continue beschikbaarheid, alle audio- en visuele prikkels de hele dag door, de chronische stress, een overdaad aan bewerkte voeding, tekort aan groente en fruit en goede vetten én het zittende bestaan kunnen we zien als het nieuwe roken. Het is echt enorm slecht voor ons, destructief zelfs. 

Preventie! Ik ben een groot voorstander en het is goed en gemakkelijk te implementeren in je leven. Als je maar weet hoe

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken welke de relatie aantonen tussen de darmen en de werking van ons immuunsysteem. Wanneer er voldoende goede bacteriën in de darmen aanwezig zijn heeft dit een positief effect op ons immuunsysteem. Het remt de 2e lijn (de aanvallers op bepaalde stoffen) en het activeert juist de 1e lijn (de patrouille). Goede darmbacteriën krijg je door een gezonde darmflora te creëren. Dit doe je door het eten van gezonde onbewerkte voeding, het reguleren van chronische stress, dagelijkse beweging in te bouwen, niet teveel alcohol te drinken en door het aanvullen van vitaminen en mineralen. Wanneer we ons lichaam in juiste mate voorzien van de juiste bouwstoffen zorgt ons lichaam ervoor dat we niet ziek worden. 

Wil jij meer weten over hoe jij aan gezondheidspreventie kunt doen? Wil jij je je immuunsysteem zo in balans brengen dat infectie en ontstekingen geen kans hebben? Meld je dan nu aan voor een Personal Plan of plan een gratis kennismakingsgesprek in. We gaan direct aan de slag!

Alle artikelen

Meer lezen

Dit vind je misschien ook interessant...