Uncategorized

Week van de Werkstress? Ga anti-stress eten!

Nancy Pronk

November 16th, 2020

Wist jij dat 1/3 van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress? Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Een gevolg is dat werknemers minder goed in hun vel zitten en daardoor ook minder productief zijn. Van 16 november tot 20 november is daarom de Week van de Werkstress in het leven geroepen. Interessant en goed dat dit op deze manier onder de aandacht wordt gebracht.

Wat veel mensen niet weten is dat je lichaam, naast dat het stress ervaart van werk, ook stress ervaart van het eten van bewerkte voeding. Gluten, lactose in melk maar ook de hormoonverstorende chemicaliën op onze groente en fruit zijn echte stressfactoren. Diverse soorten (biologische) groente en fruit, vis, noten en andere onbewerkte voeding kan juist heel goed helpen de negatieve gevolgen van stress tegen te gaan. Wat er op je bord ligt kan dus wel degelijk helpen je minder gestresst te voelen. Maar wat voor voeding dan en wat zit daar dan in? Ik ga het je uitleggen:

Magnesium is het belangrijkste mineraal tegen stress. Het werkt rustgevend en ontspant je spieren en bloedvaten. Wist je dat het WHO heeft geconstateerd dat ruim 20% van de wereldbevolking te weinig magnesium binnen krijgt? Volgens mij liggen de cijfers nog veel hoger als ik naar mijn cliënten kijk. Wanneer je veel stress hebt gebruikt het lichaam meer magnesium. Aanvullen dus. Met o.a. groene bladgroenten, zilvervliesrijst, pure chocolade (>70%), schelpdieren, sojabonen, noten en zaden en specifiek pompoenpitten.

Naast magnesium is vitamine B ook heel belangrijk tegen de negatieve gevolgen van stress. Veel stress gebruikt veel B12 waardoor er tekorten ontstaan. Ook is het raadzaam om voldoende B1 te krijgen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, B6 helpt bij aanmaak serotonine en daarnaast zorgen de B vitamines ervoor dat je bijnieren goed werken welke betrokken zijn bij de stressreactie in het lichaam. Eet daarvoor voldoende peulvruchten, eieren en volkoren graanproducten. Ook noten en zaden voorzien in je vitamine B behoefte.

Vitamine C is een hele belangrijke factor in veel biochemische processen in het lichaam en het beschermt ons tegen allerlei infecties. Als je veel stress hebt verbruik je veel vitamine C waardoor er snel tekorten ontstaan. Eet daarom voldoende koolsoorten, citrusvruchten, rode peper, papaja en rode paprika.

Vitamine D is een hele belangrijke in de stressreductie omdat het zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en tegen spanning in het lichaam. Het zit in vette vis, eieren en volle zuivel.

Last but not least: de omega 3 vetzuren. Een hele belangrijke want bij stress stabiliseren deze vetzuren je cortisol spiegels. Daarnaast heeft het nog tal van andere voordelen voor je lijf waar ik je graag meer over vertel in een Personal Plan. Om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen kun je het volgende met enige regelmaat eten: walnoten, vette vis zoals zalm en makreel, fijngemalen lijnzaad, amandelen en sardines.

Ik hoop dat je meer inzicht hebt verkregen in hoe je de negatieve gevolgen die stress kunnen hebben kunt reguleren met je voeding. Mocht je meer willen weten of heel specifiek met jouw stress gerelateerde klachten aan de slag willen, meld je dan nu aan voor de Masterclass Weg met Stress of een Personal Plan en we gaan direct van start. Succes verzekerd!

Happy Monday

Alle artikelen

Meer lezen

Dit vind je misschien ook interessant...